Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia | Pracownia Testów Psychologicznych

Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia

Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Typ:
Książka
Dostępność:
Produkt dostępny
Wydawca:
Rok:
2014
Wydanie:
I
ISBN:
978-83-7683-092-6
Format:
16.4x24.1cm
Oprawa:
Miękka
Liczba stron:
450
42.00zł

Teksty zebrane w książce „Terytoria smaku” pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.
z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej

Klienci kupujący ten produkt, kupowali także:

Secondary menu

płatności obsługuje payu